Transformarea hărții mentale de intelligence competitiv în era digitală
Era digitală a produs o mutație fundamentală în procesul de intelligence competitiv. Acest fapt a contribuit la reducerea costurilor alocate colectarii informațiilor și la minimizarea beneficiilor ce reies din analiza de intelligence competitiv.
Colectarea în mod etic a informațiilor din surse deschise, procesarea acestora în baze de date și pregătirea sistemelor de suport decizional furnizează un avantaj companiilor în eficientizarea proceselor interne și externe.
Din punct de vedere intern, folosirea rețelelor de socializare (precum Linkedin sau Facebook) în procesul de recrutare și selecție a resursei umane a devenit o practică des folosită de companii. Acestea pot urmări public activitatea angajaților și a potențialilor candidați. Totodată, monitorizarea mediului de lucru din cadrul competitorilor ajută la acordarea unei mai mari atenții angajaților și a satisfacției lor personale în raport cu locul de muncă.
În mediul extern, competiția acerbă pentru noi segmente de piață și servicii din ce în ce mai diversificate, necesită o atenție sporită la mediul competitiv. În acest sens, se urmăresc:
- furnizorii,
- partenerii,
- distribuitorii,
- clienții și
- pontențialele fuziuni și achiziții ale competitorilor.
Prin urmare, harta mentală a specialiștilor de intelligence competitiv se mută dinspre cultura impregnată în secret. Cultura deschiderii ce implică transparență, etică și accentul pe exploatarea informațiilor din surse deschise într-o manieră cât mai eficientă este noua paradigmă.
Transformarea digitală vs transformarea socială a pieței românești
Digitalizarea și evoluția pieței românești poate fi văzută prin prisma cursei dintre „iepure și broasca țestoasă”. Digitalizarea este reprezentată în această cursă de ,,iepure”, pe când piața românească reprezintă „broasca țestoasă”.
Problema principală este aceea că piața românească nu a fost și nu este pregătită să absoarbă fluxul accelerat de digitalizare. De ce? Din cauza unei hărți mentale dependente de un trecut cu o experiență de afaceri relativ fragedă. În această cursă, este necesară pregătirea resursei umane pentru a putea recupera decalajul și pentru a prinde din urmă procesul digitalizării.
Formarea resursei umane trebuie să pornească cu transformarea hărții mentale în contextul digitalizării, din trei motive:
- pentru a putea înțelege de ce este nevoie de intelligence competitiv;
- pentru a putea înțelege cum poate acesta ca proces și produs să conducă la recuperarea și creșterea afacerilor pe piața românească, prin reducerea costurilor în cadrul companiilor și pentru
- maximizarea beneficiilor (eficientizarea muncii, cunoaștere utilizabilă și acționabilă despre piață etc.).
Este nevoie de o învățare activă și continuă, care să pună accent pe modele, metode și mecanisme adecvate pentru analiza de intelligence competitiv. Acestea trebuie mereu adaptate nevoilor, cerințelor și priorităților clienților din piață. Toate acestea pornesc de la resursa umană care trebuie să fie formată având în vedere procesele accelerate de digitalizare.
Prin urmare, absorția inovațiilor tehnologice trebuie să fie calibrată cu inovația la nivel social, în societatea românească. Inovația socială ar trebui să reprezinte prioritatea companiilor care doresc să țină pasul cu tendințele digitalizării și să se adapteze la nevoile și evoluția pieței românești.
Cum ar trebui inițiată transformarea hărții mentale pe piața românească?
Formarea în intelligence competitiv pornește de la premisa unui program continuu de învățare a unor procese de gândire și practici adaptate contextului digital. Pe de-o parte, digitalizarea produce o mutație la nivel mental. Această mutație presupune interacțiunea permanentă cu tehnologia și o adaptare la noile tendințe. Astfel, cele două lumi, offline și online se întrepătrund. Pe de altă parte, digitalizarea produce mutații în transparentizarea practicilor utilizate de agenții economici pe piață, în etica și în întregul proces de lucru.
Utilizarea surselor multiple de informații la îndemână și a instrumentelor software poate eficientiza procesul de colectare și procesare. În acelaști timp, această abordare poate conduce la acordarea unei atenții sporite procesului de analiză a informațiilor de afaceri necesare pentru decizii strategice și operaționale.
Formarea resursei umane în intelligence competitiv
În acest sens, trebuie inițiată formarea resursei umane în contextual digital. Acest fenomen presupune modele conceptuale și metodologii de colectare, procesare și analiză a informațiilor axate pe domeniul de activitate al companiilor: marketing, vânzări, producție, HR etc. Pentru fiecare domeniu în parte trebuie avută în vedere o adaptare a modelelor și metodologiilor pentru nevoile, cerințele și prioritățile avute. Totodată, după conceperea și implementarea metodologiilor, trebuie avută în vedere integrarea acestora, astfel încât să se realizeze fuziunea informațiilor și pregătirea suportului decizional.
În procesul de formare a resursei umane trebuie urmărite în mod continuu următoarele aspecte:
- harta mentală în care este format angajatul;
- care sunt biasurile cognitive ale acestuia;
- cum învață acesta din erorile și problemele întâlnite la locul de muncă;
- ce anume face în domeniul său de activitate;
Aceste lucruri trebuie avute în vedere și tratate în mod corespunzător dacă se dorește inițierea unui proces de transformare a hărții mentale a angajaților sau managerilor.
De ce formarea în intelligence competitiv este esențială în contextul digitalizării?
În contextul în care procesul digitalizării se accelerează, resursa umană trebuie să fie pregătită să învețe și să-și adapteze maniera de a gândi și lucra. Eficiența crescută în raport cu complexitatea sarcinilor de muncă devine din ce în ce mai presantă. De aceea, resursa umană trebuie formată să gândească în următoarea paradigmă:
- cum, de ce și ce tehnologii digitale să utilizeze în rezolvarea sarcinilor de muncă?
- care sunt limitele și cum se pot depăși în situații neașteptate?
Pregătirea resursei umane are în vedere și formarea echipelor de lucru în intelligence competitiv din diverse departamente ale companiei. Acest aspect are rolul de a stimula interacțiunea și generarea de idei privind modul de organizare cel mai adecvat în procesul de intelligence competitiv în cadrul unei companii. Aceste echipe trebuie să regrupeze specialiști din domenii diverse. Echipa trebuie să învețe să lucreze în același timp, reciproc și în paralel, cu următoarele obiective:
- eficientizarea proceselor de colectare, procesare, analiză și diseminare a informațiilor în cadrul companiei;
- fundamentarea unui sistem de suport decizional;
Formarea echipelor de management în intelligence competitiv
Acest sistem de suport decizional nu reprezintă decizia per se. Aceasta îi aparține directorului executiv sau CEO-ului, în funcție de companie. De aceea, transformarea hărții mentale este un proces care trebuie inițiat și la nivelul managementului superior al companiilor. De cele mai multe ori, nu există o corespondență între decizia luată de un manager și suportul decizional constituit de o echipă specializată. Astfel, în deciziile strategice pot apărea erori care se repercutează asupra companiei.
Această problemă trebuie tratată printr-o transformare la nivelul hărții mentale. Acest proces de transformare trebuie să pună în balanță costurile asociate cu o decizie care nu se bazează pe un suport decizional, cu beneficiile ce reies din deciziile care au în spate un astfel de suport decizional.
Marea provocare în a prinde cursa digitalizării constă în transformarea la nivel social, ce implică implicit și tranformarea hărții mentale. Iar, de această transformare depinde modul în care va fi formată și dezvoltată piața românească în următorii ani. Digitalizarea nu trebuie văzută ca un proces care pune în pericol locurile de muncă. Ea trebuie privită ca o oportunitate de a eficientiza procesele umane, prin urmare de a reduce costurile și maximiza rezultatele. Problema constă în adaptarea proceselor umane la cele digitale prin formare continuă centrată pe inovare socială.